Milieu 
De afdeling milieu van Koops Grondmechanica ondersteunt partijen op het gebied van milieukundig bodemonderzoek, directievoering, haalbaarheid, risico’s en omgevingsvergunningen (voorheen bouwvergunning) bij het realiseren van milieukundige projecten. Onze opdrachtgevers zijn onder andere particulieren, bedrijven, woningbouwverenigingen, waterbeheerders, baggeraars en overheden.

Milieukundig bodemonderzoek 
Bij bouw-, verbouw- of sloopwerkzaamheden maar ook bij het herbestemmen van een gebouw (van een bedrijfs- naar een woonfunctie) kan in het kader van de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) gevraagd worden om milieukundig bodemonderzoek uit te voeren. Daarnaast kan tijdens de aan- en verkoop van een gebouw om een “schoongrondverklaring” gevraagd worden. In beide gevallen kan de afdeling milieu van Koops Grondmechanica u helpen door milieukundig bodemonderzoek voor u uit te voeren. 

Historisch vooronderzoek
Een milieukundig bodemonderzoek bestaat uit verschillende onderdelen. Als eerste wordt historisch vooronderzoek verricht conform NEN 5725. Het doel van dit onderzoek is inzicht krijgen in de mogelijke aanwezigheid van verontreinigingen in de grond. Op basis van verschillende bronnen kan het gebruikersverleden van uw locatie in kaart gebracht worden.

 

Verkennend bodemonderzoek
Naast het historische vooronderzoek, wordt in veel gevallen gevraagd een verkennend bodemonderzoek conform NEN 5740 uit te voeren. Het doel van dit onderzoek is om aan te tonen dat de grond en/of het grondwater geen verontreinigingen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid en/of milieu en daardoor een belemmering kunnen vormen voor de voorgenomen werkzaamheden op uw locatie. Op basis van uw situatie, kijken wij welke onderzoeksstrategie van toepassing is. Om bodemgegevens te verzamelen worden in het veld boringen verricht en peilbuizen geplaatst. De verkregen grond- en grondwatermonsters worden vervolgens in een milieukundig laboratorium geanalyseerd. In het geval van asbest, kunnen wij conform NEN 5707/NEN 5897 een verkennend- en nader asbestonderzoek uitvoeren. 

Nader bodemonderzoek
Als uit de analyseresultaten van het verkennende bodemonderzoek blijkt dat er sprake is van bodemverontreiniging op uw locatie, kan nader bodemonderzoek noodzakelijk zijn. Tijdens nader bodemonderzoek staat het vaststellen van de omvang van de verontreiniging centraal. Dit onderzoek wordt verricht conform de NTA 5755.

Bodemsanering
Zodra het nader bodemonderzoek een ernstige bodemverontreiniging aantoont, kan saneren van de grond noodzakelijk zijn. Het opstellen van een saneringsplan/BUS melding en de uiteindelijke evaluatie van de sanering kunnen wij voor u uitvoeren. Het proces van de uitvoering en begeleiding van de sanering kunnen wij voor u verzorgen zodat wij u hiermee kunnen ontzorgen. 

Waterbodemonderzoek
Bij het ontgraven, baggeren en herbestemmen van waterbodem is in vrijwel alle gevallen een waterbodemonderzoek conform NEN 5720 noodzakelijk. Vooraf een waterbodemonderzoek wordt  een vooronderzoek conform NEN 5717 verricht. De afdeling milieu van Koops Grondmechanica kan een dergelijk waterbodemonderzoek voor u uitvoeren. Het waterbodemonderzoek brengt de kwaliteit van de te baggeren  waterbodem in kaart. 

Deel deze pagina